Sint Petrus en Pauluskathedraal Sint. Petersburg

In de wereldberoemde St Paulus en Petrus kerk in St Petersburg is in Mei 2001 een carillon gebouwd met 51 klokken.

Geschiedenis

Tsaar Peter de Grote bezocht gedurende zijn leven vele malen de Nederlanden. Hij kwam niet alleen onder de indruk van de scheepsbouw en andere ambachten, maar ook de carillons van Leiden en Amsterdam. In 1720 kocht hij zijn eerste carillon, dat in de St Paulus en Petrus kerk gebouwd werd. Helaas werd dit carillon in 1756 vernietigd door een blikseminslag. In 1760 kocht tsarina Elisabeth Pretovna een nieuw carillon, gemaakt door Johannnes Nicholaus Derck, bij een klokkenmaker uit den Haag, genaamd Barend Oortkras. Barend Oortkras is met een aantal ambachtslieden naar St Petersburg vertrokken, samen met het carillon. Toen hij daar arriveerde bleek de toren nog niet gerestaureerd te zijn, zodat het carillon niet geïnstalleerd kon worden. Barend Oortkras heeft zijn geld nooit gekregen en is in 1764 in St Petersburg overleden in armoede. In 1776 is het carillon uiteindelijk ingebouwd door een Duitse klokkenmaker. Dit carillon is later in verval geraakt. Op dit moment is dit oude carillon aangesloten op een nieuw geplaatste speeltrommel.

In 1996 is een comit├ę opgericht dat door middel van 252 sponsors de gelden bijeen heeft gebracht voor de financiering van de bouw van een nieuw carillon. De drijvende kracht achter dit project was de befaamde beiaardier Jo Haazen.

Het nieuwe carillon

Het nieuwe carillon bestaat uit een klokkenreeks met 51 klokken en met de tonen Bes0-C1-D1 chromatisch t/m D5. Het totaal gewicht van deze klokken bedraagt ca. 15200 kg. De klokken zijn opgehangen in een stalen frame. De klepels bestaan uit rvs stelen met mangaanbronzen klepels. Er is gebruik gemaakt van gerichte tuimelaars. Voor deze toren is een speciaal klavier ontworpen met een klassiek uiterlijk, uitgevoerd in eiken. De maatvoering is volgens de Noordeuropeesche standaard met een aantal aanpassingen naar wens van de beiaardier Jo Haazen.

De toren is prachtig gelegen op een eiland en wordt jaarlijks door miljoenen gasten bezocht. Beiaardiers Jo Haazen en Marina Nevskaya voeren hier met regelmaat concerten uit.