Reizende Beiaard Arpac (Fr)

In opdracht van Arpac (Association Régionale de Promotion de l’Art Campanaire) is in 2004 een reizende beiaard geleverd met 53 klokken. Het geheel is gemonteerd op een trailer met een lengte van ca 8m. De klokken hebben een totaalgewicht van ca. 4086 kg en zijn gestemd volgens de toonreeks G1-A1 chromatisch t/m C6. De klokken G1, Ais1 en C2 kunnen met de hand geluid worden, zodat het zgn. Te Deum motief klinkt. Deze klokken zijn uitgevoerd met rechte luidassen en dientengevolge vliegende luidklepels. Florence Heral heeft de speciale randversiering ontworpen voor deze klokken welke vegetatie uit de vier windstreken van de wereld laat zien: esdoornblad, olijfblad, hop en de Gingko (Japanse sierboom)

Het klavier is uitgevoerd volgens de Noord Europese standaard en geplaatst in een met rolluiken afsluitbare kabine. Dit klokkenspel is uitgevoerd met zowel gerichte tuimelaars als katrollen i.v.m. de beschikbare ruimte. De bespeelbaarheid is zeer direct en licht uitgevoerd. De klepels zijn uitgevoerd in gietijzer.

Een van de ontwerpeisen was dat de klokken rondom goed zichtbaar zouden zijn en dat zo min mogelijk constructiedelen het zicht op de klokken zou belemmeren. Hiertoe is een speciale trapvormige constructie gemaakt. De kleine klokjes zijn aan houten balken gehangen teneinde een briljante klank van de klokken te garanderen.

Het gehele frame is in CAD uitgewerkt en vervolgens is dit frame met FEM methodieken doorgerekend, zodat het geheel zo licht en stijf mogelijk uitgevoerd kon worden. Uiteindelijk zullen met deze trailer vele duizenden km per jaar afgelegd worden, waarbij een laag gewicht belangrijk is.

Met dit carillon worden met name in Frankrijk meer dan 200 concerten per jaar gegeven.